Ademmeditatie Wim Hof Methode

 

“…Mediteren niks voor jou?”

 

Klinkt vaag, dat mediteren. Denk aan niks, ga met je gedachten naar je voet.

Maar steeds vaker zien we berichten dat dagelijks mediteren enorme voordelen heeft voor onze mentale gesteldheid. Hoe zit dat dan en is er een manier die wat toegankelijker is?

Hoe werkt mediteren?

We leven in een wereld waarin we dagelijks heel veel mentale prikkels op ons af krijgen. Mobiele telefoon, facebook, e-mail, websites, reclameboodschappen, tv, gamen etc. Daarnaast hebben we een druk sociaal leven, we willen er warmpjes bijzitten! Gemak/comfort is gemeen goed geworden en als het gemak/comfort even niet aanwezig is raken we lichtelijk in paniek. Kortom, Stress ligt op de loer.

Het idee achter mediteren is dat je je brein even rust geeft, echt rust. Als je weet dat je brein 30% van je energie verbruikt, kan je je wel voorstellen dat wanneer je brein even niet aan hoeft te staan, je dit veel energie bespaart.

Mediteren is onlosmakelijk verbonden met de manier waarop je ademt, stress ook. Ademhalen levert je de zuurstof op die je nodig hebt voor 80% van de energieprocessen in je lichaam.

Daarnaast is gebleken dat door mediteren bepaalde gebieden in je hersenen minder zuurstof(energie) krijgen en andere delen juist meer. Het deel wat minder zuurstof krijgt is de Amygdala. De amygdala is een onderdeel van je limbische brein en is het centrum waar we angst, paniek en stress ervaren. Dus hoe actiever de amygdala hoe gestrester we zijn. Dit is precies wat al die prikkels die we dagelijks ontvangen doen, de amygdala prikkelen. Andersom werkt dus juist rustgevend.

De voordelen van meditatie in het kort:

  • Minder stress
  • Meer zuurstof naar de hersenen
  • Betere ademhaling
  • Meer energie

Is er een manier van mediteren die toegankelijker is?

Bij Reset Haarlemmermeer geven we meditatie vanuit de Wim Hof Methode. Deze manier van mediteren doen we door diepe gefocuste ademhaling te doen en daarna je ademhaling juist vast te houden. De enorme rust en ontspanning die men dan ervaart is echt heel bijzonder en het goede nieuws: iedereen kan het!

Inmiddels is er bijna elk week wel een ademmeditatie verzorgt door Rein Sarink. Bij Reset Haarlemmermeer, The Conscious Club en bij Optimal Health Studio.

Wil je een heel weekend ontstressen en aandacht aan jezelf geven? Op 22 maart t/m 24 maart organiseren we een Reset Retraite weekend waarin Rust, Ruimte, Ademen en Natuur centraal staan. Er zijn nog enkele plekken beschikbaar.